Nowy standard IFS w.7 został opublikowany w październiku 2020. Ma na celu dostosowanie wymagań do aktualnych potrzeb branży przemysłu spożywczego, a w konsekwencji pozytywne przejście procesu w zakresie certyfikacji żywności. Standard jest bardziej przyjazny dla odbiorców i łatwiejszy do zrozumienia. Zmiany dotyczą listy kontrolnej (checklist), protokołu certyfikacji jak również formy raportowania.
Dodano 12 nowych wymagań do listy kontrolnej:
Okres przejściowy kończy się w licpu 2021r.
Najważniejsze różnice między IFS v6.1 a v7:
Pracownicy wszystkich szczebli branży spożywczej, osoby odpowiedzialne za wdrożenie nowych lub utrzymywanie istniejących systemów; osoby zaangażowane w doradztwo w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i ich auditowanie.
Absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Studium Podyplomowego Polityki Warszawskiej – Zarządzanie Jakością, Środowiskiem i Bezpieczeństwem Pracy. Posiada wieloletnie doświadczenie praktyczne w zakresie GHP, GMP, HACCP i SZBŻ i SZJ, (…)
Czytaj więcej
Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)
Czytaj więcej