Kurs Prewencyjne Środki Zapobiegawcze w Żywności dla Ludzi w wersji 2.0
Aktualne Dobre Praktyki Produkcyjne oraz Analiza Zagrożeń i Oparte na Ryzyku Środki Zapobiegawcze w Żywności dla Ludzi (określane jako element FSMA (Food Safety Modarnization Act) mają na celu zapewnienie bezpiecznego wytwarzania, przetwarzania, pakowania i przechowywania produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi w Stanach Zjednoczonych.
Rozporządzenie wymaga, aby określone czynności były wykonywane przez „Osobę Wykwalifikowaną w zakresie Środków Zapobiegawczych”, która „z powodzeniem ukończyła szkolenie w zakresie opracowywania i stosowania opartych na ryzyku środków zapobiegawczych” co najmniej równoważne temu, które otrzymała w ramach standardowego programu nauczania uznanego przez FDA za wystarczające, lub jest w inny sposób wykwalifikowana na podstawie doświadczenia zawodowego do opracowywania i stosowania systemu bezpieczeństwa żywności.
Ten kurs opracowany przez FSPCA jest „standaryzowanym programem nauczania” uznanym przez FDA; pomyślne ukończenie tego kursu jest jednym ze sposobów spełnienia wymagań dotyczących „osoby wykwalifikowanej w zakresie środków zapobiegawczych”.
Aktualizacja wersji 2.0
Wersja 2.0 programu nauczania PCHF integruje informacje z niedawno wydanego przez FDA projektu wytycznych dotyczących analizy zagrożeń i opartych na ryzyku środków zapobiegawczych w żywności dla ludzi, w tym aktualizacje rozdziału kursu dotyczącego analizy zagrożeń, który teraz obejmuje wykorzystanie załącznika 1 FDA – „Znane lub racjonalnie przewidywalne zagrożenia” oraz aktualizacje rozdziału dotyczącego alergenów, który teraz obejmuje sezam.
Ta zaktualizowana wersja kursu pomaga tym, którzy działają głównie w ramach systemu HACCP, poprzez poprawę zrozumienia powiązań między środkami zapobiegawczymi a HACCP.
UWAGA!
Wcześniej uzyskane certyfikaty na wersję 1.2 zachowują swoją ważność bezterminowo, niemniej zachęcamy do zaktualizowania wiedzy.
Szkolenie jest prowadzone metodą aktywizującą: część teoretyczna przekazywana jest w formie wykładu. Część praktyczna – realizowana poprzez ćwiczenia: praca w małych grupach, „burze mózgów”, wypełnianie dokumentacji, studia przypadków, propozycje rodzaju podejmowanych działań. Program szkolenia FSMA zawiera elementy tej ustawy, dotyczące Human Food (żywności przeznaczonej dla ludzi), nie obejmując jednak konserw sterylizowanych, soków, ryb i owoców morza, mięsa i przetworów mięsnych.
Jedyne szkolenie uznawane przez FDA. Kurs prowadzony jest w języku polskim (na materiałach angielskich) i spełnia wymagania szkoleniowe FDA dla osoby mającej pełnić funkcję PCQI (wymagania zawarte w amerykańskiej reformie prawa dotyczącego bezpieczeństwa żywności – FSMA).
Niekwestionowaną korzyścią ukończenia szkolenia PCQI prewencyjne środki nadzoru jest oprócz nabytej wiedzy, możliwość współpracy z jednostkami, dla których wymagania FSMA są kluczowe i obligatoryjne. Otrzymany po szkoleniu certyfikat jest imienny i zachowuje ważność do momentu ewentualnych zmian w wymaganiach. Jest on poświadczony przez FSPCA oraz AFDO.
Uczestnicy otrzymają certyfikat Preventive Controls Qualified Individual.
Zgodnie z wytycznymi FSMA materiały na szkoleniu są w języku angielskim.
Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)
Czytaj więcejZgodnie z wytycznymi FSMA materiały na szkoleniu są w języku angielskim.
Niekwestionowaną korzyścią ukończenia szkolenia PCQI prewencyjne środki nadzoru jest oprócz nabytej wiedzy, możliwość współpracy z jednostkami, dla których wymagania FSMA są kluczowe i obligatoryjne. Otrzymany po szkoleniu certyfikat jest imienny i zachowuje ważność do momentu ewentualnych zmian w wymaganiach. Jest on poświadczony przez FSPCA oraz AFDO.