Kurs PCQI – Prewencyjne środki nadzoru w Bezpieczeństwie Żywności jest przeznaczony dla firm, które eksportują lub planują eksport żywność do USA. Nabędą Państwo wiedzę m.in. nt. nowych wymagań prawnych zawartych w ustawie Food Safety Modernisation Act (FSMA) oraz przygotują się do pełnienia funkcji PCQI – wykwalifikowanej osoby odpowiedzialnej za kontrole prewencyjne żywności. Funkcję taką w organizacji można pełnić jedynie wdrażając wcześniej osobiście wymagania w zakładach spożywczych w USA lub kończąc certyfikowane szkolenie PCQI. Do obowiązków Państwa będzie wówczas należało m.in. opracowanie analizy zagrożeń i jej zatwierdzenie, walidacja środków nadzoru oraz działań weryfikacyjnych.
Szkolenie jest prowadzone metodą aktywizującą: część teoretyczna przekazywana jest w formie wykładu. Część praktyczna – realizowana poprzez ćwiczenia: praca w małych grupach, „burze mózgów”, wypełnianie dokumentacji, studia przypadków, propozycje rodzaju podejmowanych działań. Program szkolenia FSMA zawiera elementy tej ustawy, dotyczące Human Food (żywności przeznaczonej dla ludzi), nie obejmując jednak konserw sterylizowanych, soków, ryb i owoców morza, mięsa i przetworów mięsnych.
Jedyne szkolenie uznawane przez FDA. Kurs prowadzony jest w języku polskim (na materiałach angielskich) i spełnia wymagania szkoleniowe FDA dla osoby mającej pełnić funkcję PCQI (wymagania zawarte w amerykańskiej reformie prawa dotyczącego bezpieczeństwa żywności – FSMA).
Niekwestionowaną korzyścią ukończenia szkolenia PCQI prewencyjne środki nadzoru jest oprócz nabytej wiedzy, możliwość współpracy z jednostkami, dla których wymagania FSMA są kluczowe i obligatoryjne. Otrzymany po szkoleniu certyfikat jest imienny i zachowuje ważność do momentu ewentualnych zmian w wymaganiach. Jest on poświadczony przez FSPCA oraz AFDO.
Uczestnicy otrzymają certyfikat Preventive Controls Qualified Individual.
Absolwentka Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (dzisiejszy Uniwersytet Warmińsko Mazurski) kierunek zootechnika oraz studiów podyplomowych na Politechnice Łódzkiej na wydziale chemii spożywczej: zarządzania jakością w przemyśle spożywczym i podyplomowych studiów pedagogicznych. Odbyła liczne szkolenia doskonalące oraz (…)
Czytaj więcej
Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)
Czytaj więcej
Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Wydziału Technologii Żywności. Współpracę z Bureau Veritas rozpoczął w 2010r. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem żywności. Podczas prowadzenia (…)
Czytaj więcej
Absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Studium Podyplomowego Polityki Warszawskiej – Zarządzanie Jakością, Środowiskiem i Bezpieczeństwem Pracy. Posiada wieloletnie doświadczenie praktyczne w zakresie GHP, GMP, HACCP i SZBŻ i SZJ, (…)
Czytaj więcejZgodnie z wytycznymi FSMA materiały na szkoleniu są w języku angielskim.
Absolwentka Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (dzisiejszy Uniwersytet Warmińsko Mazurski) kierunek zootechnika oraz studiów podyplomowych na Politechnice Łódzkiej na wydziale chemii spożywczej: zarządzania jakością w przemyśle spożywczym i podyplomowych studiów pedagogicznych. Odbyła liczne szkolenia doskonalące oraz (…)
Czytaj więcej
Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)
Czytaj więcej
Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Wydziału Technologii Żywności. Współpracę z Bureau Veritas rozpoczął w 2010r. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem żywności. Podczas prowadzenia (…)
Czytaj więcej
Absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Studium Podyplomowego Polityki Warszawskiej – Zarządzanie Jakością, Środowiskiem i Bezpieczeństwem Pracy. Posiada wieloletnie doświadczenie praktyczne w zakresie GHP, GMP, HACCP i SZBŻ i SZJ, (…)
Czytaj więcejZgodnie z wytycznymi FSMA materiały na szkoleniu są w języku angielskim.