Wymagania prawne rynku USA Human Food, pod nadzorem FDA
O szkoleniu
Uczestnicy szkolenia poznają strukturę prawa żywnościowego USA pod nadzorem FDA. Zostaną również wyjaśnione wymagania HACCP przez regulacje 117 CFR 21 (dobra praktyka produkcyjna Food Safety Plan for Human Food), a także różnice pomiędzy HACCP, a HARPC, z uwzględnieniem kontroli alergenów, kontroli procesów sanitarnych łańcucha dostaw oraz planu wycofania wyrobu.
Szkolenie nie jest rejestrowane w PCQI.
Ocena i Certyfikaty
Po szkoleniu uczestnicy otrzymują certyfikat Bureau Veritas Polska
Dla Kogo
Reprezentanci firm eksportujących do USA;
Członkowie zespołów ds. HACCP;
Audytorzy systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
Kierownicy, pełnomocnicy oraz specjaliści w zakresie systemów zarządzania jakością
i bezpieczeństwem żywności;
Technolodzy żywności;
Realizacja jedynie w formie dedykowanej - wycena indywidualna
Zmiana ustawy o żywności lekach i kosmetykach-tło prawne
Czym jest Food Safety Plan
Przygotowanie danych do analizy zagrożeń
Analiza Zagrożeń
Kontrola Procesu
Kontrole Alergenów
Kontrola Mycia, Dezynfekcji i czynności sanitarnych
Program kontroli dostawców
Walidacja i weryfikacja
Program wycofania wyrobu.
Zmiana ustawy o żywności lekach i kosmetykach-tło prawne
Czym jest Food Safety Plan
Przygotowanie danych do analizy zagrożeń
Analiza Zagrożeń
Kontrola Procesu
Kontrole Alergenów
Kontrola Mycia, Dezynfekcji i czynności sanitarnych
Program kontroli dostawców
Walidacja i weryfikacja
Program wycofania wyrobu.
Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)