Szkolenie z kategorii Bezpieczeństwo żywności

GlobalGAP- Dobra Praktyka Rolnicza

O szkoleniu O szkoleniu

Dzięki szkoleniu poznają Państwo wymagania standardu GlobalGAP oraz wymagania jakie niesie certyfikacja tego systemu.

Ocena i Certyfikaty Ocena i Certyfikaty

  • Na zakończenie szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat uczestnictwa w szkoleniu wystawiony przez Bureau Veritas Polska.

Dla kogo Dla Kogo

Osoby odpowiedzialne za wdrożenie Global GAP lub weryfikację tego systemu.

    1. Ogólne wymaganie standardu GlobalG.A.P.

    – zakres

    – struktura

    – opcje certyfikacji

    – proces rejestracji

    – proces oceny (w tym kontrole niezapowiedziane i nadzorujące)

    – sankcje

    1. Wymagani modułu bazowego dla wszystkich gospodarstw (All Farms)

    – historia i zarządzanie miejscem produkcji

    – prowadzenie zapisów i wewnętrzna kontrola

    – higiena

    – zdrowie, bezpieczeństwo i ochrona pracowników

    – podwykonawcy

    – zarządzanie odpadami

    – ochrona środowiska

    – reklamacje

    – wycofanie/zwrot produktów

    – ochrona żywności

    – status GlobalG.A.P.

    – używanie logo

    – identyfikacja i segregacja produktów

    – bilans masy

    – deklaracja polityki bezpieczeństwa żywności

    – zabezpieczenie przed fałszowaniem żywności

    – produkty niezgodne

    1. Wymagania modułu dla roślin uprawnych (Crops Base)

    – identyfikowalność

    – materiał rozmnożeniowy

    – zarządzanie glebą i jej ochorna

    – stosowanie nawozów

    – gospodarka wodna

    – integrowana ochrona roślin

    – środki ochrony roślin

    – wyposażenie

    1. Wymagania dla owoców i warzyw (Fruits and Vegetables)

    – zarządzanie miejscem produkcji

    – zarządzanie glebą

    – podłoża

    – działania przed zbiorem

    – zbiór i postępowanie z produktem po zbiorze

    5. Wymagania dla modułu oceny ryzyka praktyk socjalnych (GRASP)

    – przedstawiciel pracowników

    – skargi/zażalenia

    – deklaracja dobrych praktyk socjalnych

    – dostęp do krajowych regulacji prawnych dotyczących pracy

    – umowy pracownicze

    – wypłaty/przekazy pieniężne

    – wynagrodzenia

    – zatrudnianie nieletnich

    – dostęp do podstawowej edukacji

    – rejestracja czasu pracy

    – godziny pracy i przerwy

Brak.

    1. Ogólne wymaganie standardu GlobalG.A.P.

    – zakres

    – struktura

    – opcje certyfikacji

    – proces rejestracji

    – proces oceny (w tym kontrole niezapowiedziane i nadzorujące)

    – sankcje

    1. Wymagani modułu bazowego dla wszystkich gospodarstw (All Farms)

    – historia i zarządzanie miejscem produkcji

    – prowadzenie zapisów i wewnętrzna kontrola

    – higiena

    – zdrowie, bezpieczeństwo i ochrona pracowników

    – podwykonawcy

    – zarządzanie odpadami

    – ochrona środowiska

    – reklamacje

    – wycofanie/zwrot produktów

    – ochrona żywności

    – status GlobalG.A.P.

    – używanie logo

    – identyfikacja i segregacja produktów

    – bilans masy

    – deklaracja polityki bezpieczeństwa żywności

    – zabezpieczenie przed fałszowaniem żywności

    – produkty niezgodne

    1. Wymagania modułu dla roślin uprawnych (Crops Base)

    – identyfikowalność

    – materiał rozmnożeniowy

    – zarządzanie glebą i jej ochorna

    – stosowanie nawozów

    – gospodarka wodna

    – integrowana ochrona roślin

    – środki ochrony roślin

    – wyposażenie

    1. Wymagania dla owoców i warzyw (Fruits and Vegetables)

    – zarządzanie miejscem produkcji

    – zarządzanie glebą

    – podłoża

    – działania przed zbiorem

    – zbiór i postępowanie z produktem po zbiorze

    5. Wymagania dla modułu oceny ryzyka praktyk socjalnych (GRASP)

    – przedstawiciel pracowników

    – skargi/zażalenia

    – deklaracja dobrych praktyk socjalnych

    – dostęp do krajowych regulacji prawnych dotyczących pracy

    – umowy pracownicze

    – wypłaty/przekazy pieniężne

    – wynagrodzenia

    – zatrudnianie nieletnich

    – dostęp do podstawowej edukacji

    – rejestracja czasu pracy

    – godziny pracy i przerwy

Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)

Czytaj więcej

Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Wydziału Technologii Żywności. Współpracę z Bureau Veritas rozpoczął w 2010r. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem żywności. Podczas prowadzenia (…)

Czytaj więcej

Absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Studium Podyplomowego Polityki Warszawskiej – Zarządzanie Jakością, Środowiskiem i Bezpieczeństwem Pracy. Posiada wieloletnie doświadczenie praktyczne w zakresie GHP, GMP, HACCP i SZBŻ i SZJ, (…)

Czytaj więcej

Brak.

Zapisz się na newsletter Bureau Veritas i bądź na bieżąco!