Szkolenie z kategorii Bezpieczeństwo żywności

Wymagania prawne dotyczące dobrostanu zwierząt

O szkoleniu O szkoleniu

Uczestnicy zapoznają się z obowiązującymi wymaganiami prawnymi, ktore dotyczą dobrostanu i ochrony zwierząt rzeźnych.

Ocena i Certyfikaty Ocena i Certyfikaty

Ocena Państwa uczestnictwa w szkoleniu prowadzona jest poprzez ciągłą ocenę zaangażowania w fazie teoretycznej i praktycznej szkolenia oraz gdy trener uzna za słuszne – na podstawie przeprowadzonego egzaminu.

Przepisy prawne z zakresu dobrostanu i ochrony zwierząt rzeźnych.
Obrót przedubojowy: przygotowanie zwierząt do odstawy do rzeźni, dokumentacja, załadunek i transport.
Warunki rozładunku, przetrzymywania i przemieszczania zwierząt na terenie ubojni.
Ocena dobrostanu i stanu zdrowia zwierząt przed ubojem.
Kwalifikacje pracowników odpowiedzialnych za dobrostan zwierząt oraz osób uprawnionych do zawodowego uboju zwierząt.
Szczegółowe warunki i sposoby ogłuszania zwierząt (wymagane parametry ubojowe).
Ocena skutecznego / nieskutecznego oszołomienia oraz postępowanie w przypadku nieskutecznego oszołomienia.
Szczegółowe warunki i metody uśmiercania różnych gatunków zwierząt (unieruchamianie zwierząt, podcięcie i wykrwawianie).
Aparatura i urządzenia techniczne służące do ogłuszania i uśmiercania zwierząt.
Technika uboju a jakość mięsa.

Przepisy prawne z zakresu dobrostanu i ochrony zwierząt rzeźnych.
Obrót przedubojowy: przygotowanie zwierząt do odstawy do rzeźni, dokumentacja, załadunek i transport.
Warunki rozładunku, przetrzymywania i przemieszczania zwierząt na terenie ubojni.
Ocena dobrostanu i stanu zdrowia zwierząt przed ubojem.
Kwalifikacje pracowników odpowiedzialnych za dobrostan zwierząt oraz osób uprawnionych do zawodowego uboju zwierząt.
Szczegółowe warunki i sposoby ogłuszania zwierząt (wymagane parametry ubojowe).
Ocena skutecznego / nieskutecznego oszołomienia oraz postępowanie w przypadku nieskutecznego oszołomienia.
Szczegółowe warunki i metody uśmiercania różnych gatunków zwierząt (unieruchamianie zwierząt, podcięcie i wykrwawianie).
Aparatura i urządzenia techniczne służące do ogłuszania i uśmiercania zwierząt.
Technika uboju a jakość mięsa.

Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Współpracę z Bureau Veritas Polska rozpoczął w 2003 roku. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate, polskie i europejskie, doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem (…)

Czytaj więcej

Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Wydziału Technologii Żywności. Współpracę z Bureau Veritas rozpoczął w 2010r. Audytor i Trener w sektorze spożywczym. Posiada bogate doświadczenie audytowe związane z bezpieczeństwem żywności. Podczas prowadzenia (…)

Czytaj więcej

Absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Studium Podyplomowego Polityki Warszawskiej – Zarządzanie Jakością, Środowiskiem i Bezpieczeństwem Pracy. Posiada wieloletnie doświadczenie praktyczne w zakresie GHP, GMP, HACCP i SZBŻ i SZJ, (…)

Czytaj więcej

Zapisz się na newsletter Bureau Veritas i bądź na bieżąco!